ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ, ζωγραφίζοντας επί σκηνής στις τέσσερις διαστάσεις

 

φωτογραφία εξώφυλλου: Ελίνα Γιουνανλή

Το βιβλίο ‘ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ, ζωγραφίζοντας επί σκηνής στις τέσσερις διαστάσεις’  αποτελεί το πρώτο βιβλίο στην ελληνική γλώσσα με αποκλειστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό θεατρικών φωτισμών.  Είναι ένα εγχειρίδιο για την τέχνη του θεατρικού φωτισμού, το οποίο επιχειρεί να «ρίξει φως» στην διαδικασία εστιάζοντας σε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία καθιστούν τον θεατρικό φωτισμό καλλιτεχνική δημιουργία.  Ταυτόχρονα προτείνει μια βασική μέθοδο προσέγγισης και άσκησης του επαγγέλματος τοποθετώντας τους Σχεδιαστές Φωτισμών στον “πυρήνα” της θεατρικής ομάδας, ενώ παράλληλα, “φωτίζει” τη σχέση και συνεργασία του φωτός με τα υπόλοιπα σκηνικά μέσα.

Συνοπτικά, σε αυτό το βιβλίο σκιαγραφείται ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Σχεδιαστή και της Σχεδιάστριας Φωτισμών και  αναλύονται οι βασικές αρχές και οι στόχοι του σχεδιασμού. Μελετάται η φύση και οι ιδιότητές του φωτός, καταγράφονται τα στάδια εργασίας όπως και η μέθοδος του θεατρικού φωτισμού. Γίνεται εκτενής αναφορά  στον φωτιστικό εξοπλισμό και τα συστήματα ελέγχου, τα σχεδιαστικά προγράμματα καθώς και τους άμεσους συνεργάτες του Σχεδιαστή Φωτισμών.

Τέλος, για λόγους καλύτερης κατανόησης, περιλαμβάνεται, ως ξεχωριστό κεφάλαιο, case study της παράστασης των Ελεύθερων Πολιορκημένων σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, η οποία παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, στη σκηνή Ελένη Παπαδάκη (θέατρο Rex), τον Μάρτιο του 2021.

Το βιβλίο απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες του θεάτρου, θεατρολόγους, δραματολόγους, σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, μακιγιέρ, ηθοποιούς, χορευτές, κουκλοπαίχτες, φωτογράφους, ηλεκτρολόγους, οδηγούς σκηνής καθώς και σε σπουδαστές του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο. Επειδή απευθύνεται σε  ευρύ κοινό είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, αφήνοντας συχνά έξω λεπτομέρειες και μακροσκελείς εξηγήσεις, οι οποίες σε πρώτη φάση δεν κρίνονται απαραίτητες για την αρχική γνωριμία με τον θεατρικό φωτισμό.

Βασικός στόχος του βιβλίου είναι να εμπνεύσει τους νέους δημιουργούς και να τους παροτρύνει ώστε να μελετήσουν περαιτέρω και εις βάθος το αντικείμενο, διαθέτοντας τον χρόνο και το ενδιαφέρον τους κατά βούληση.

“Stage lighting design: painting on stage in 4 dimensions”, is the first book about stage lighting written in greek.
It is a manual for beginners about the art and the craft of stage lighting, suggesting a basic approach to the art and method of lighting the stage, placing the lighting designer in the heart of the creative team, while shedding light on the collaboration processes of light with the other stage elements.
The book is aimed at readers such as theatre researchers and practitioners, dramaturgs, directors, set and costume designers, theatre critics, make-up artists, puppeteers, actors, performers, stage managers, lighting technicians, photographers, dancers, as well as Theatre and Fine Arts students who wish to gain insight on the subject.

 

Supported by

 

Διαστάσεις: 17×24 εκ
Σελίδες: 170
ISBN: 978-618-00-3161-4
Τιμή: 40 ευρώ

 

Για αγορά του βιβλίου παρακαλούμε συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα ενδιαφέροντος και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

 

    Όνομα (απαραίτητο)

    Email (απαραίτητο)

    Παρατηρήσεις